Wat kun je leren van de body language van beroemde politici als Donald Trump, Hillary Clinton, Theresa May of Jeremy Corbin? In ieder geval twee dingen. Ten eerste: body language is een krachtige communicatietaal. Ten tweede: je beheerst hem nooit helemaal. Je lichaamstaal verraadt ook wat je níet wilt vertellen. In een uiterst leerzame documentaire op SkyNews laat Peter Collett zien hoe grootheden als Trump, May, Corbin en Kim Jong Un lichaamstaal benutten, maar ook hoe hun werkelijke motieven er door verraden worden. Voor wie geen tijd heeft voor de hele documentaire zetten we de belangrijkste punten even op een rij.
Donald Trump –
het Alpha mannetje
In alles wil Trump laten zien dat hij de baas is. Zelfs zijn lichaamstaal die oppervlakkig gezien ‘vriendelijk’ zou kunnen worden uitgelegd, is bedoeld om zijn autoriteit te bevestigen.
- Maakt zichzelf groot
- Beweegt traag
- Kin omhoog en naar voren
- Ogen toegeknepen
- Yankshake om te domineren
- Klapje op de hand is geen affectie maar dominantie
- Gebruik van handsignalen zoals: geheven wijsvinger.
Theresa May – de schildpad
Zoals een schildpad zijn nek terugtrekt onder zijn schild, zo trekt Theresa May zich terug in zichzelf. Een voorbeeld van een leider in zwaar weer.
- Gebogen houding
- Hoofd in het lichaam getrokken
- Hoge schouders
- Gemaakte glimlachen, ze verdwijnen razend snel
- Angst grimas bij onaangename verrassingen
Hillary Clinton – de onderdanig kandidaat
Haar lichaamstaal legt het af tegen die van haar grootste opponent. Haar voorkeursstijl keert zich bij Trump tegen haar.
- Zeer zichtbaar in mensenmassa’s: grote gebaren, big smile
- Zichtbaar contact maken met ‘fantoom’ vrienden in het publiek
- Mond wijd open alsof ze permanent lacht
- Ogen wijd open bij benadrukken punt, maar daardoor ook ‘baby face’.
Ontdek meer over de lichaamstaal van Vladimir Poetin, Kim Jong Un en Jeremy Corbin, kijk de hele documentaire.
Fake nieuws en raadsinformatie
Hillary verloor de verkiezingen, mede dankzij haar lichaamstaal. Een andere reden kan zijn de opkomst – mede dankzij Poetin en Trump – van fake nieuws. Het heeft de vraag actueel gemaakt: wat is echt, wat is nep?
In onze workshop ‘Digitaal Ondertekenen, raadsinformatie en de Blockchain’, praten we je bij over dit onderwerp. Meer informatie vind je hier.
Deel dit stuk