De explosieve waardestijging van de Bitcoin versterkt het hyperige en hijgerige gevoel rondom de cryptomunt. Gecombineerd met de reputatie als ‘misdaad-munt’, schuiven veel mensen de Bitcoin terzijde. Maar daarmee dreigen ze het spreekwoordelijke kind met het badwater weg te gooien. De onderliggende technologie van de Bitcoin – de Blockchain – zou wel eens een grotere impact op de samenleving kunnen hebben dan social media, big data of robotisering.
Waar internet zoals we dat nu kennen vooral informatie herverdeelt, is de blockchain in staat om waarde opnieuw te verdelen. Hoe relevant en disruptief dat is legt Don Tapscott op een begrijpelijke manier uit in een veel bekeken TED-Talk. Met vijf krachtige voorbeelden illustreert hij hoe democratisering kan werken dankzij de blockchain, doordat waarde weer daar terechtkomt waar het thuishoort, bij de scheppers.
Vijf gebieden van democratisering
De hele toespraak vind je hieronder. Heb je geen tijd, dan zijn hier vijf voorbeelden van terreinen waar blockchain-technologie een sterk democratiserende werking kan hebben.
1. Landverdeling
In tegenstelling tot Nederland is in veel landen slecht geregeld hoe je bezit van land aantoont. Corruptie en machtsmisbruik ontnemen mensen van de ene op de andere dag hun land en daarmee hun bestaanszekerheid. Blockchain kan hier fundamentele wijziging teweegbrengen, omdat nooit meer geknoeid kan worden met de aantoonbaarheid.
2. Deeleconomie (maar dan echt)
De deeleconomie wordt momenteel gedomineerd door bedrijven als Uber en Airbnb, die zelf helemaal niet delen. Het zijn nieuwe ‘middle-man’ in de informatie-economie. Blockchain technologie is in staat om de deeleconomie te faciliteren, zonder dat dit soort partijen zich daaraan kunnen verrijken.
3. MoneyTransfer
De grootste geldstroom vanuit het westen naar ontwikkelingslanden is niet via investeringen of ontwikkelingshulp, maar omdat mensen uit ontwikkelingslanden in het westen gaan werken en geld naar huis sturen. Jaarlijks 600 miljard dollar wordt tegen een vergoeding van 10 tot 20 procent door moneytransfer bedrijven, traag en ondoorzichtig verplaatst. De blockchain technologie is in staat om dit bijna instant, tegen een fractie van de kosten op te lossen.
4. Verdien aan jouw eigen data
Data is het belangrijkste product van het internet. Facebook, Linkedin en dergelijken bewijzen het. Ze verdienen geld aan jou, door jouw data te benutten. Daarmee verkoop je eigen privacy en je eigen waarde zonder er zelf een cent wijzer van te worden. Blockchain technologie kan dit op zijn kop zetten en jou weer de controle over je eigen data en privacy terug geven.
5. Eerlijke vergoeding voor creatief werk
Wie tegenwoordig een miljoenen hit schrijft verdient daar – als het mee zit – een paar tientjes aan. Blockchain is in staat om het evenwicht te herstellen en geeft de artiest een instrument om zijn creatieve proces werkelijk om te zetten naar een bedrijfsmodel.
Raadsinformatie en Blockchain
Tijdens de workshop ‘Digitaal ondertekenen van Raadsinformatie‘ staan we ook stil bij de rol die de blockchain kan hebben in het valideren van informatie. Wil je meer daarover weten kijk dan hier of lees ook dit artikel.
Deel dit stuk